Няколко години постоянна тревога и инсултът ви е в кърпа вързан 20.12 | 11:52

Карайте по-кротко и спокойно, съветват кардиолози

От Антония Михайлова

Учените препоръчват по-малко да се тревожим, за да избегнем инсулт. Въпросният извод е публикуван наскоро в изданието на Американската кардиологична асоциация Stroke.

За първи път изследователите обръщат специално внимание в дългосрочна перспектива на прекалената тревожност върху здравето на сърдечносъдовата система. Преди това аналогични изводи са се отнасяли само към хората, които страдат от депресия. За 22 години експертите са анализирали данни за здравето на 6000 души от САЩ на възраст 25-74 г.

Специалистите оценявали нивото на тревога на доброволци в хода на продължително интервю, повтарящо се няколко години по няколко пъти. Случаите на инсулт били фиксирани от медицинските им картони.

Станало ясно, че хората, които постоянно изпитват безпокойство по някакъв повод или се намират в перманентна депресия, получават инсулт с 33% по-често, отколкото спокойните.

Тревожните разстройства са най-разпространените днес психически проблеми. Симптомите на тревога са чувство на необяснимо безпокойство, напрежение, нервност, депресия и потиснатост.

"Всеки човек периодично се тревожи. Но когато това чувство нарасне или премине в хронично, то в бъдеще може да засегне сърдечносъдовата система", обяснява д-р Майя Ламбиас, председател на Медицинската школа на Питсбъргския университет в Пенсилвания.

Специалистите смятат, че откритата взаимовръзка частично може да се обясни с това, че хората, които се тревожат, са склонни към нездравословен начин на живот и негативно мислене. Върху риска от инсулт може да повлияе и повишеното ниво на стресовите хормони, както и повишеното кръвно налягане.

Водещи

Най-четени