Няма да повярвате какво лекува соевият сос 08.05 | 11:44

В него се съдържа съединение, което може да спре развитието на вируса на човешкия имунодефицит ХИВ

От Кремена Бедерева

В соевия сос се съдържа съединение, което може да спре развитието на вируса на човешкия имунодефицит ХИВ. До този извод са стигнали американски учени от университета в щата Мисури, съобщи ИТАР-ТАСС.

Молекулата EFda, за която става дума, е била открита още през 2001 година от специалисти от японската компания за производство на соев сок "Ямаса". Оказало се, че това съединение се явява не само отличен подобрител на вкуса, а по много показатели то се доближава до антивирусния препарат тенофовир, който се използва при лечението на ХИВ-инфекциите, допълва БТА.

"Пациентите, които се лекуват от ХИВ с тенофовир, в крайна сметка развиват резистентност към този препарат, което пречи на ефективната защита от вируса, пояснява ръководителят на изследването Стефан Сарафянос. Докато при същите болни с по-малка вероятност те придобиват невъзприемчивост към молекулата EFda, тъй като тя действа по-бързо и организмът я разрушава за по-дълъг период от време, отколкото тенофовира.

Учените изпитали съдържащата се в соята молекула на заразени с ХИВ вирус опитни маймуни. "Тези животни бяха толкова болни, че предстоеше в най-скоро време да бъдат приспани. Но месец след началото на приема на EFda те бяха напълно излекувани, а концентрацията на ХИВ в кръвта им се снижи до едва различимо равнище", коментира биохимикът Майкъл Парниак, който също участва в изследването.

По неговите думи молекулата EFda е толкова активна, че организмът не успява да развие резистентност към нея.

Водещи

Най-четени