Няма да повярвате колко полезна може да бъде 1 чаша вино 29.04 | 14:35

Вижте срещу какви болести помага напитката

От Лазар Тодоров

Учени от университета "Колорадо" в Денвър установиха, че виното - без значение бяло или червено, е полезно за бъбреците. Освен за профилактика от бъбречна болест, напитката е изключително полезна и за сърцето, пише в. New Zeland.

Специалистите от учебното заведение провели проучване и доказали, че хората, които употребяват по една чаша вино на ден страдат по-рядко от бъбречните болести, в сравнение с тези, които изобщо не употребяват вино. Подобна е статистиката и със сърдечните заболявания.

"Статистически данни за 2003-2006 година за 5852 души, от които 1031 с хронични бъбречни заболявания, доказват положителния ефект на виното. По принцип учените и преди са съветвали жените да изпиват по 1 чаша червено вино на ден, а мъжете до две, ако искат да имат здраво сърце" - посочва д-р Тапан Мехта.

Благоприятното влияние на виното върху човешкия организъм се дължи на съдържанието на спирт и антиоксиданти. Като цяло напитката е способна да повиши нивото на т.нар. полезен холестерол, като по този начин предпазва артериите от увреждания.

Водещи

Най-четени