Няма пари в Здравната каса за профилактика на всички 09.06 | 22:41

Бюджетът на НЗОК трябва да се увеличи с 50 млн. лв., за да се реализира идеята на Петър Москов

От iNews.bg

В бюджета на Здравната каса няма пари за профилактика на всички. Това заяви по БНР доц. Любомир Киров от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

Той коментира идеята, лансирана вчера от здравния министър д-р Петър Москов хората, които не минават веднъж в годината на профилактичен преглед при личния си лекар, да си плащат всички прегледи и лечения през следващата година или да внасят по-високи здравни осигуровки.

Според доц. Киров предложението на министъра е разумно, но не може да се осъществи, тъй като годишният бюджет на касата за профилактика, е за малко повече от половината хора, които подлежат на такива прегледи.

"Ако всички минат тези прегледи, няма предвидени средства за това, не само да се заплати извършеното от общопрактикуващия лекар, но няма средства предвидени и за изследванията, които съпътстват профилактичния преглед, защото някои от тях са по-скъпи и са необходими", коментира той. И посочи като пример задължителния мамографски преглед за жените, както и изследването на кръвта за заболяване на простатата при при мъжете.

Бюджетът на касата трябва да се увеличи с около 45-50 млн. лв., за да може да се реализира идеята на министъра, смята доц. Киров.

Според него няма да има резултат от мярката и при хората, осигурявани от държавата, като децата, пенсионерите и държавни служители. Причината е, че санкцията за неизвършен профилактичен преглед ще трябва да се заплати от самата държава, обянни експертът.

В момента санкцията за неизвършване на годишен профилактичен преглед за пациентите е 50 лв., но тя не е ефективна. От една страна домашните лекари нямат достатъчно направления за всичките си пациенти, а от друга не е посочено кой трябва да глобява хората, които не са изпълнили здаконовото задължение да минат през профилактика..

 

 

Водещи

Най-четени