Няма специалисти за ТЕЛК-овете 07.08 | 18:22

Директорите на болници не могат да намерят лекари по очни, психични и белодробни заболявания

От Мая Александрова

Проблемът с ТЕЛК-овете се задълбочава, след като закриваха специализираните комисии, съобщава bTV.

Директорите на болници не могат да намерят специалисти по очни, психични и белодробни заболявания, които да работят в оставащите звена.

Това блокира работата им, а с това и инвалидните пенсии и социалните помощи на болните.

"Работата в ТЕЛК е непривлекателна за лекарите, тъй като е административна - занимаваш се само с документи, пациентите са изнервени, тъй като чакат няколко месеца, година-две, сърдят се. Отделно заплащането е по-ниско и, най-важното, нямат право на договор със Здравна каса", обясни зам.-директорът на МБАЛ-Хасково д-р Мариян Запрянов.

На 25 юни правителството измени Правилника за устройството и организацията на работа на органите на медицинската експертиза и на регионалните картотеки на медицинските експертизи.

Чрез промените се премахна разделението на ТЕЛК на общи и специализирани (за очни, психични и за специфични и неспецифични белодробни заболявания). Премахването на разделението на ТЕЛК на общи и специализирани доведе до съкращаване на сроковете, в които се освидетелстват лицата с тези заболявания, до оптимизиране на разходите за подготовката им за освидетелстване пред ТЕЛК и на разходите, свързани с финансирането на дейността на ТЕЛК.

Водещи

Най-четени