Оборудват всички онкоболници с най-модерна апаратура до края на годината 10.09 | 19:46

Общата инвестиция във високотехнологична радио и лъчеапаратура е над 300 млн. лв.

От iNews.bg

Онкоболните в България вече няма да са принудени да ходят в Турция и Европа, за да получат високотехнологично лечение. До края на годината в големите онкоцентрове ще бъде доставена изключително модерна апаратура за радиохирургия, лъче и радио лечение във всяка област на онкологията. Общата инвестиция за това надхвърля 300 млн. лв.

Това обяви здравният министър д-р Петър Москов при откриването на модерен лъчетерапевтичен блок към Комплексния онкологичен център във Велико Търново. Той обясни, че има туморни заболявания, които при модерно медикаментозно и апаратурно лечение, са 100% лечими.

В церемонията по прерязване на лентата на новия лечебен център, финансиран по старата Оперативна програма "Регионално развитие", участва и премиерът Бойко Борисов.

"Имаме и достатъчно специалисти, които да предоставят на пациентите качествено лечение. Престъпление е това нещо да не бъде реализирано, колкото и пари да струва. И го правим", изтъкна Москов, цитиран от Фокус.

Министерството на здравеопазването ще инвестира в откриването на филиали на спешните центрове в редица населени места, където липсват болници, като например в община Елена, посочи още министърът.

"Скоро ще бъде направена първата стъпка за връщането на здравеопазването в Елена. Ще бъде изграден филиал на Спешна помощ с легла за наблюдение до 24 ч. и с апаратура. По преценка на лекари след престоя на пациента там той ще бъде насочен за лечение", каза Москов.

В началото на следващата година ще започне строителството на филиалите, а заедно с това ще бъде обновен и автопаркът на болниците, обеща здравният министър.

 

 

Най-четени