Оборудват отделенията по съдебна медицина 10.12 | 16:00

Парите са от бюджетния излишък на Министерството на здравеопазването

От Елена Кирилова

Отделенията по съдебна медицина ще получат ново оборудване, което ще бъде закупено с излишъка от бюджета на Министерството на здравеопазването, съобщава агенция "Фокус”.

Решението е взето съвместно със здравния министър Десислава Атанасова след извършването на анализ на бюджета на ведомството, заяви д-р Галина Милева, зам.-председател на комисията по здравеопазване в Народното събрание.

По думите на Милева става дума за малка сума пари, с които ще бъдат набавени неща от първа необходимост. Междувременно се създава стандарт по съдебна медицина, благодарение на който тези отделения да започнат да отговарят на европейските стандарти. В изготвянето на стандарта се включват университетите в Плевен, Варна и София, както и Министерството на здравеопазването.

Галина Милева подчерта, че много отделения в болниците у нас не разполагат дори с минимална част от необходимата им техника. Изключение правят единствено тези в Русе, Бургас и Благоевград. В останалите части на страната няма дори колички, кантари, гипсорезачки и други.

"Някои отделения работят още с триони. Необходими са пари и за капиталови разходи, защото има отделения, които са много зле”, коментира тя.

Повечето се нуждаят специални маси. Все още обаче не е известно каква сума ще получат 28-те отделения по съдебна медицина. Оборудването ще бъде предназначено за тях и за свързаните с тях патоанатомични отделения.

Водещи

Най-четени