Обсъждат насилието върху медицинския персонал 22.03 | 07:08

Специален гост е Матиас Мошер от Европейската федерация на работещите в сферата на обслужването

От Кремена Бедерева

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) и Федерация на синдикатите в здравеопазването – КНСБ организират дискусия на тема "Превенция на насилието на работното място в здравеопазването”. Тя ще се проведе днес, от 10 часа, в хотел "Дедеман Принцес”, София.

В дискусията ще вземат участие професионалисти по здравни грижи, синдикалисти, работодатели, представители на Президентството, Пар­ламентарната комисия по здравеопазване - НС, МТСП, Министерство на здравеопазването, Националната асоциация на работодателите в здра­веопазването, пациентски организации, неправителствени женски орга­низации и други.

Специален гост е Матиас Мошер от Европейската федерация на работещите в сферата на обслужването (EPSU).

Серията скандали, свързани с лекарски грешки, доведоха до агресия от страна на пациентите и техните близки към медицинския персонал. Зачестиха директните заплахи за здравето и живота на лекарите, особено в спешните кабинети. За 4-5 нападения съобщиха през февруари от болница "Царица Йоанна - ИСУЛ" в столицата. Най-често ставало дума за близки на пострадалите, които разбивали врати и нападали с обидни думи лекарите, борещи се за живота на техните близки.

Неотдавна за инцидент съобщиха и от Павликени, където "мургави граждани с ланци" заплашили лекарите в спешното отделение на болницата. Те закарали там свой роднина с масиран инфаркт и заплашили лекарите със саморазправа, ако близкият им почине. В последната година имаше и други случаи на ромски фамилии, които заплашваха с лични лекари след случаи на починали техни близки.

Последвалите проверки на агенция "Медицински одит" към здравното министерство сочеха, че няма допуснати пропуски от страна на медиците. Това обаче рядко спира близките на починалите, да се саморазправят с медиците. Ето защо от БЛС поискаха подобни действия да се криминализират и нападателите да бъдат съдени и хвърляни в затвора.

Водещи

Най-четени