Обучават роми за работа в Спешна помощ 17.12 | 10:54

Те ще са парамедици, ще действат и като медиатори в случай на скандал

От iNews.bg

Обучение за парамедици от ромски произход организира неправителствена оргнизация. В проекта са включени 10 души от София и Плевен. Обучението ще продължи една година, а курсистите, които завършат успешно, ще получат възможност да работят в Центровете за спешна помощ, предаде БНТ.

Един от кандидатите е 31-годишният Марин Петков. Той е завършил средното си образование в Химическия техникум в Плевен. Не продължил в университет, защото семейството му нямало възможност да го издържа. От 4 месеца е безработен. Но от началото на декември се обучава за парамедик. "Искам да помогна на хората. Виждал съм за какво става въпрос. На мен ми се е случвало линейката да дойде след половин час и да няма кой да ти обърне внимание. Колкото сме повече, толкова по-добре. Това е една помощ за бързата помощ", казва Петков.

За да станат част от програмата обаче има и някои изисквания. Парамедиците трябва да имат шофьорска книжка. Марин отговаря на условието. Ако завърши курса успешно, ще може да помага на лекарите с мерене на кръвно, електрокардиограми и поставяне на инжекции.

В случай на конфликт в махалата, ще играе и ролята на медиатор. "Ако има някакъв скандал помежду им - между лекар и пациента ром, парамедикът е от тази общност, знае езика и чрез него той ще скъси тази дистанция и ще намали проблема", коментира Радостин Манов, от Сдружение "Разнообразни и равни".

В столичния спешен център вече са назначени двама парамедици от ромски произход, завършили миналогодишния курс по проекта. "Изключително добре се справят и дамата. Амбициозни са. Едното момиче в момента следва- момчето вече е завършило висшето си образование. Отговорни са, добри са", казва говорителят на ЦСМП-София Катя Сунгарска. И добавя, че от началото на годината е имало 17 нападения над екипи от столичния спешен център. Нито едно от тях не е било в ромска махала.

Водещи

Най-четени