Общественият съвет към центъра „Фонд за лечение на деца” с нов състав 24.09 | 12:42

Целите са да се подобрят функциите и достъпът до медицинска помощ

От Цанка Донкова

Промени са направени в състава на Обществения съвет към центъра "Фонд за лечение на деца”. Целта е да се подобри функционирането на Съвета и да се осигурят условия за ползването на достъпна медицинска помощ за най-малките пациенти, съобщават от правителствената пресслужба.

На мястото на досегашните членове на Обществения съвет - Владимир Пилософ, Борислав Владимиров, Стелиана Кюркчиева, Ирина Ковачева и Мая Данчева за членове са определени Огнян Бранков, Румен Кастелов, Анелия Буева – Велковска, Венета Божинова – Чамова и Надежда Цекулова

Проф. Бранков работи в Клиниката по чернодробна, жлъчна, панкреатична и обща хирургия на МБАЛ "Токуда болница София” ЕАД, където се осъществяват дейности по детска хирургия.

Доц. Кастелов понастоящем е в Клиниката по ортопедия и травматология на Медицинския институт на МВР.

Доц. Буева - Велковска е един от малкото специалисти в областта на детските болести и детската нефрология с богата професионална биография у нас. Началник е на Клиниката по нефрология на СБАЛ по детски болести "Д-р Лисичкова” във Варна.

Проф. Божинова - Чамова е началник на Клиниката по нервни болести при деца на УМБАЛ по неврология и психиатрия "Св. Наум”. Външен експерт е към Център "Фонд за лечение на деца” в последните няколко години.

Надежда Цекулова е репортер в Програма "Хоризонт” на БНР с над 10-годишна журналистическа практика, която включва приоритетно теми в областта на здравеопазването.

Преди няколко месеци промени имаше и в ръководството на самия фонд. Ексминистърът на здравеопазването Таня Андреева освободи шефа Павел Александров, който бе назначен още по времето на ГЕРБ. Причината затова ѝ решение бе, че фондът се нуждае от нови кадри, а и няколко родители искаха да съдят Фонда за лечение на деца, след като ведомството е отказало окончателно да изпрати малките пациенти на терапия зад граница.

На негово място Таня Андреева назначи бившия депутат от БСП по времето на тройната коалиция Ива Станкова. Няколко месеца след встъпването ѝ в длъжност отново се появиха дарителски кампании за събиране на средства за лечение на деца в чужбина. След силен обществен натиск Станкова подаде оставка през март тази година, а оттогава досега длъжността директор изпълняваше Христо Аначков от екипа на фонда.

След подаване на оставка на кабинета "Орешарски" обаче служебният министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков отново върна Павел Александров на поста.

Водещи

Най-четени