Около 1 млн. българи ги няма в страната. Толкова не се осигуряват 31.10 | 10:06

Има такива, които не знаят, че има здравно осигуряване

От Кремена Бедерева

Държавата няма откъде да извади парите за дофинансирането на болниците на този етап. Това заяви управителят на НЗОК Румяна Тодорова по БНТ.

По думите ѝ единствено Агенцията по приходите може да окаже съдействие. Тя припомни, че шефът на НАП е и член на Надзорния съвет на касата и е в течение с всички проблеми. За съжаление обаче помощта от НАП може да дойде през декември.

Анализът на НАП показва, че около 1 млн. българи ги няма в страната, над 1 млн. души не се осигуряват, около 400 хиляди никога не мога да си платят вноските, една малка група хора не знаят, че има здравно осигуряване, а около 250 хиляди души имат средства, но не искат да се осигуряват.

Приоритет за касата през 2014 година ще е подобряването на събираемостта в приходната част на бюджета, а не ограничаването на разходите. Тодорова увери, че болниците ще получат всичко, което са изработили, но 20% от отчетените дейности ще бъдат разплатени от предстоящия бюджет.

Според нея ангажиментът за плащането на ваксините трябва да бъде на държавата.

Румяна Тодорова постави въпроса как може най-големият платец в здравеопазването да няма буфер и да няма един гаранционен фонд зад гърба си.

Водещи

Най-четени