Около 40 000 двойки у нас чакат донорска яйцеклетка 06.08 | 13:51

Дарителите трябва да са пълнолетни, но до 34 години и да имат поне едно дете

От iNews.bg

Около 40 000 двойки у нас се нуждаят от донорска яйцеклетка, за да имат дете. Между 220 000 и 250 000 са семействата у нас, които страдат от стерилитет, съобщи д-р Георги Стаменов, специалист по репродуктивна медицина.

По думите му търсенето на изход в донорската програма при около 40 000 от семействата се налага заради липсата на жизнени яйцеклетки у жената или изчерпан шанс за инвитро със собствени клетки, информира в. "24 часа".

От началото на кампанията през 2011 г. до момента чрез сдружението за хора с репродуктивни проблеми са дошли 300 жени донори и 47 мъже. Само от февруари до момента жените наближават 70. Те са на възраст от 25 до 34 г. и са от София, Варна, Пловдив, Русе, Бургас, Банско, Добрич, Силистра, Кнежа и др.

Според специалистите обаче не всяка жена може да стане донор на яйцеклетки. Тя трябва да е пълнолетна, да е на възраст до 34 навършени години и да има поне едно родено дете. Дарителството пък трябва да се удостоверява пред нотариус.

Между 9 и 13 дни отнема цялата подготовка, прегледите и всички необходими изследвания.

По информация на минали процедурата жени самата яйцеклетка се взима с пункция под пълна упойка, а самата интервенция трае между 3 и 5 минути.

Дарителството е анонимно и безвъзмездно, като прегледите и изследванията са безплатни. На донорите се поемат разходите за път, храна и хотел.

Всички данни за донорите и реципиентите се пазят в клиниките, които извършват инвитро процедури. Същата информация съхранява и Изпълнителната агенция по трансплантация (ИАТ).

Водещи

Най-четени