Окончателно - край на тютюнопушенето 17.05 | 13:26

Щом забраняваме тютюна, да забраним и патладжана, призова Корнезов

От Кремена Бедерева

Парламентът прие на второ четене текстове от промените в Закона за здравето, според които се въвежда пълна забрана за тютюнопушенето на закрити обществени места.

От 1 юни 2012 г. няма да се пуши в заведения, нощни барове, работни места и офиси, решиха депутати. Забранява се пушенето и на стадиони и спортни обекти, както и в летни кина и театри, когато има спортни и културни прояви.

Освен това забраната ще важи и за училищни дворове, детски площадки, тротоари на детските ясли и градини, площадки за игра, както и по време на събития за деца и ученици, които се провеждат на открито.

Паленето на цигари ще бъде позволено на летищата, но в специални за тази цел помещения. Имаше идея пушенето да бъде забранено и на спирките на обществения транспорт, но депутатите го отхвърлиха.

Народното събрание забрани тютюнопушенето и в помещенията с обособени работни места, както и в помещенията към тях със спомагателно и обслужващо предназначение.

По изключение ще се допуска пушене в обособени самостоятелни помещения, разположени в сградите на летищата. Там няма да се разрешава присъствието на лица до 18-годишна възраст. Тези помещения трябва да бъдат отделени с въздухонепроницаеми стени, плътно затварящи се врати, да имат вентилационна инсталация и да бъдат ясно обозначени.

Не беше прието предложението на Петър Мутафчиев от левицата да не се допуска изключение за тютюнопушене на летищата, след като на другите обществени места е въведена забрана.

Приемането на второ четене на Закона за здравето разбуни духовете в парламентарната зала.

"Щом забраняваме тютюна, да забраним и патладжана - и в него има никотин", изказа се по темата депутатът от левицата Любен Корнезов.

"Ако има 100 единици никотин в тютюна, в патладжана те са 120", посочи Корнезов. "Тогава дайте да забраним и производството на патладжан и да не го ядем", добави той, цитиран от БТА. Корнезов отбеляза, че няма пушач, който да страда от Паркинсон.

Той прогнозира, че България ще търпи 230 милиона лева годишни загуби от забраната и ще загуби 18 хиляди работни места. Бизнесът е инвестирал 50 милиона лева за преустройство на заведенията заради изискванията за пушене, кой ще им ги върне, попита депутатът и заключи, че забраната е по-вредна от тютюнопушенето.

Явно думите му не се оказаха разбираеми за управляващите, които настояват законът да бъде приет, тъй като Петър Петров от ГЕРБ попита каква е връзката между тютюнопушенето и фалитите. Според него икономиката съществува със здрава нация.

В неговата защитна позиция застана и съпартийникът му Йордан Андонов, който направи заключението, че тютюнопушенето влияе сериозно върху здравето на човека и може би проблемът на неразбиращите депутати били "увредените им мозъци”.

"Не забелязвам вашият мозък да е по-добър от на останалите”, репликира Ремзи Осман от ДПС, цитиран от bTV.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров пък коментира, че забраната няма да изкорени вредния навик от пушачите, а просто ще ги накара да избягват местата, за които важи забраната.

Независимият Кирил Гумнеров определи забраната като много по-твърда от Хитлеровата, наложена в близкото минало.

Здравният министър Десислава Атанасова пък съобщи, че глоби от 50 лева до 10 000 лева ще има за нарушителите на забраната за тютюнопушенето в закритите и в някои открити обществени места.

Глобите са разписани по нарушения с промените, където са изброени административно-наказателните производства.

"Искам от името на Министерски съвет да благодаря на колегите от Народното събрание, които подкрепиха промените в Закона за здравето и ограничаване на тютюнопушенето на закритите и някои открити обществени места”, допълни Атанасова, цитирана от Агенция "Фокус".

"Видяхме нов прочит на историята по време на дебата "за” или "против” тютюнопушенето на обществени места”, подчерта Десислава Атанасова.

iNews припомня, че дискусиите по темата за забраната на тютюнопушенето не са нещо ново. Неправителствени организации настояха забраната да обхване и откритите публични пространства – плажове, паркове, спирки, стадиони и това съвсем естествено разпали дискусия по темата.

Основният аргумент на депутатите от партията на Бойко Борисов беше, че рестриктивните мерки щели да бъдат много непопулярни и нямало да се приемат лесно от обществото.

Пушачите пък организираха протест срещу пълната забрана за тютюнопушене, която влиза в сила от 1 юни. Той се проведе тази неделя - 13 май, на площад "Александър Батенберг". 

Водещи

Най-четени