Олекваме с около 31 лева на седмица заради грипа 22.01 | 10:34

При усложнения заради болестта сметката за лекарства значително се увеличава

От Цанка Донкова

Олекваме с около 31 лева на седмица, за да преборим грипа. Именно толкова излиза средната себестойност на лекарствата, съобщава в. "Телеграф".

За да подсилите организма си, почти задължително е да приемате витамин С. Разтворимият му вариант обаче върви на цена около 4,80 лева. Ако разчитате на противовирусните прахчета, които се приемат от 3 до 5 дни, ще трябва да се разделите с още 12 лева на седмица. Срещу гърлобол и кашлица може да използвате таблетки, които са между 5 и 7 лева, или сироп за кашлица, който ще ви излезе от 5 лева нагоре.

Хората, които залагат на по-нетрадиционните методи за превенция и лечение на грипа, ще трябва също да бръкнат в джоба си. Хомеопатично лекарство върви малко над 7 лева. Около 11 лева пък е цената на опаковка "Ремантадин", което се води за най-евтиното лечение.

"Народът гледа да се лекува за максимално малко пари в момента", коментират в една от столичните аптеки.

Сметката ви обаче значително ще се увеличи, ако грипът даде усложнения. Бактериалната инфекция не може да се пребори само с противогрипните препарати. Налага се и приемането на антибиотик, като една опаковка може да се ползва от 5 до 7 дни.

Най-силно действащите антибиотици вървят от 22 до 34 лева.

"Има и по-евтини, хората вземат това, което изпише лекарят, защото те са по рецепта", обясняват фармацевтите.

Водещи

Най-четени