Онкоболните в Северозападна България ще се сдобият с нов и модерен център 23.12 | 16:08

Центърът ще бъде изграден във Враца

От Ивелина Георгиева

Нов център за лечение и ранна диагностика на онкологични заболявания ще бъде изграден във Враца, съобщават от пресцентъра на общината, посочва БТА.

Новият лечебен център ще бъде изграден към Комплексния онкологичен център във Враца като целта е да се подобри както ранната диагностика, така и да се повиши качеството и достъпът до високоспециализирано лечение на онкоболните от Северозападна България, посочват от общината.

По проекта се предвижда за лъчетерапевтичния център да бъде изградена нова сграда, отговаряща на изискванията за безопасност. За центъра ще бъдат доставено и медицинско оборудване от ново поколение, включително мултимодален линеен ускорител, което ще превърне доскорошния онкодиспансер във високотехнологична болница, допълват от общината.

Новият център ще бъде изграден със средства от спечелен проект на общината по оперативна програма "Регионално развитие". Общата стойност на проекта е 6 306 906 лева, като 254 799 лева от тях са съфинансиране от Община Враца, а останалите са безвъзмездна помощ. Срокът за изпълнение на проекта е две години.

Към момента Комплексният онкологичен център във Враца е единственото специализирано за онкологични заболявания лечебно заведение в Северозападна България.

Водещи

Най-четени