Онкоболните у нас вече ще имат по-качествено лечение 17.10 | 19:30

С 30% ще падне цената за диагностика и ще се увеличи броят на обслужените онкоболни, чрез изграждането на циклотрон у нас

От Ивелина Георгиева

До две седмици в УМБАЛ "Александровска" в София ще бъде обявена процедура за изграждане на първия циклотрон в страната. Това съобщи здравният министър д-р Стефан Константинов по време на пресконференция за представянето на циклотрона.

Процедурата се осъществява поради необходимостта от избор на инвеститор в лицето на частен субект, който ще бъде избран чрез конкурс от самата болница, поясни още министър д-р Константинов.

Циклотронът се използва за производство на изотопи, които са нужни за осъществяването на една от най-модерните диагностични процедури на онкологични заболявания. В момента у нас работят два петскена, които са позиционирани в УМБАЛ "Александровска" в София и в УМБАЛ "Св. Марина" във Варна, като те се захранват с изотопи от Австрия и Унгария, посочи здравният министър.

Тази процедура е много сложна, тъй като животът на един изотоп трае само няколко часа, през които той трябва да се транспортира в страната и да се използва. С монтирането на циклотрон в "Александровска" значително ще се улесни снабдяването на лечебните заведения със заряди и така ще се увеличи броя на обслужваните болни и ще се намали цената на изотопите.

В момента Министерство на здравеопазването плаща 3000 лева за една процедура, а броят на пациентите, които се възползват от него е малко над 200 на месец.

Търсим начин, чрез собствено производство да намалим максимално цената, заяви министър д-р Стефан Константинов. Той добави, че с изградения в Александровска болница апарат цената ще падне с 30%.

Всяко изследване е безплатно в България, тъй като парите се обезпечават от Министерството на здравеопазването, коментира изп. директор на УМБАЛ "Александровска" в София Лъчезар Трайков. По думите му от 5 юли 2011 г. насам има изследвани 300 болни с петскена.

С циклотрона има шанс да се хване конкретна функция в човешкия организъм, много преди тя да нанесе промяна на дадена тъкан в него, посочи Лъчезар Трайков.

Изключително важно е, че ще се разшири периметърът и на изследваните диагнози. С осигуряването на различни видове и повече изотопи петскенерите ще могат да правят диагностика не само в областта на онкологията, но и на кардиологията и неврологията, поясни Трайков.

Освен това изотопите, които ще се произвеждат у нас от циклотрона, ще могат да се изнасят и в други страни, като например всички републики от бивша Югославия, които са много добър пазар за износ заради близките разстояния, уточни министър Константинов.

След избора на изпълнител ще бъде сключен договор за отдаване под наем на помещение в лечебното заведение за срок от 10 години. През този период инвеститорът ще трябва да плаща наем на болницата и ще дава зарядите на преференциални цени на лечебното заведение.

Инвестицията за подобен уред е около 6 милиона лева, но това не включва монтажните работи и лицензите, допълни здравният министър.

От здравното министерство планират до една година петскен да бъде открит и в град Пловдив.

Водещи

Най-четени