Опасен ли е вирусът „Шмаленберг“? 13.03 | 13:46

За първи път вирусът се появи в Европа през декември 2011 година

От iNews.bg

През декември 2011 година учените изолираха нов вирус, който поразява говеда, кози и овце. Неофициалното му наименование е "Шмаленберг", а за първи път на ветеринарите се натъкнаха в проби в три животни в германското градче Шмаленберг в провинция Рейн-Вестфалия.

Вирусът е от серогрупата Simbu, която причинява заболявания сред преживните животни в южна Азия, Австралия, Африка и Средния Изток. До този момент в Европа случаи на заболяване от този вид не беше регистрирано.

На този етап няма данни вирусът да е опасен за хората.

Изследванията и разпространението на вируса бяха и тема на специално заседание на Комисията по храните и здравето на животните в Брюксел. Няма причина ветеринарните власти да реагират по-различно от развитието на подобни вируси, договориха се ветеринарните власти.

Бяха дискутирани и забрани за внос на месо от трети страни. На този етап забраната за внос, други търговски рестрикции или изисквания за допълнителни сертификати за наличието на вируса са непропорционални и не са необходими от научна гледна точка.

На този етап най-много случаи са регистрирани в Германия – 879, но болестта е открита още и във Франция (486 случая), Белгия (205 случая), Холандия (143 случая) и Великобритания (121 случая).

Доклад на Европейската комисия по сигурността на храните от 6 януари предупреждава, че при говедата случаите с този вирус може би ще намалеят, но що се отнася до козите и овцете се очаква ръст на разпространението. По данните от фермите, основно в Белгия и Холандия, влиянието върху телетата наистина е ограничено.

 

Водещи

Най-четени