Опасностите, които крият медицинските отпадъци 15.11 | 09:02

В неразвитите страни опасни и безопасни медицински боклуци често не се събират разделно

От iNews.bg

Медицинските отпадъци крият опасност за здравето – остатъчните материали могат да крият риск от развитие на инфекция, да са токсични или радиоактивни. Тези предупреждения бяха отправени от Световната здравна организация (СЗО).

По данни на организацията всяка година по света например се изхвърлят 16 млрд. инжекции, но не не всички употребявани игли се унищожават правилно. Така в медицинските отпадъци се крият опасни микроорганизми, които могат да заразят пациентите в болниците, здравните работници, но и останалите хора.

80% от отпадъците на болниците реално могат да се третират като домашния боклук. Но останалите 20% съдържа опасни вещества. Сред тях например са различни течности – кръвни проби или образци от лабораторни животни, както и медицински инструменти или опасни материали като живак, различни разтворители и дезинфектанти.

Освен това има и отпадъци, съдържащи радиоактивни вещества, използвани чести в медицината за диагностика или лечение.

По данни на СЗО в развитите държави се "произвеждат" по 0,5 килограма опасни материали на болнично легло всеки ден. В по-бедните държави количеството е по-малко, но всекидневно се генерират по 0,2 килограма опасни боклуци. Често обаче там отпадъците не се събират разделно – на опасни и безопасни и така рискът от зарази е по-висок отколкото в богатите държави, където реално генерират повече опасни отпадъци.

Водещи

Най-четени