Оптимизмът спасява американците от инсулт 23.07 | 10:28

И зависимостта е постоянна и независима от други фактори

От Елена Коцева

Американските учени вече са категорични – оптимизмът на нацията и енергичността, която блика от американците, ги спасява от инсулт. Своето изследване публикуват в списанието Stroke, цитирано от The Daily Telegraph.

Група от специалисти от университета в Мичиган под ръководството на Ерик Ким, е наблюдавала повече от 6 000 свои съграждани, по-възрастни от 50 години.

Нито един от пациентите не бил регистриран с прекаран инсулт в здравния си картон. Изследването е проведено в продължение на повече от две години, а оптимизмът им е бил оценяват с помощта на специални анкети на базата на скала от 3 до 18 точки.

За определения период са били фиксирани 88 инсулта, но според учените колкото повече се е повишавал оптимизмът на пациентите, толкова повече е намалявал рискът за болестно състояние.

При това зависимостта се запазва постоянна при различни социални, генетични и поведенчески фактори за риск от инсулт.

Резултатите от работата на специалистите от Мичиган са потвърдени и от изводите на друга група американски учени, които поясняват, че жените, които изпитват чувството на безизходност, са по-предразположени към инсулти в сравнение със свои връстнички, които са усмихнати и оптимистки.

Водещи

Най-четени