Оптимистите имат по-здрави сърца 05.07 | 10:03

Ново проучване сочи, че колкото по-доволни са хората, толкова по-малко проблеми със сърцето имат

От Елена Кирилова

Ако сте от хората, които винаги виждат чашата наполовина пълна, е много по-вероятно да имате по-здраво сърце, сочи ново проучване, цитирано от Daily Mail.

Изследване, включващо хиляди британски държавни служители разкри, че колкото по-доволни са хората, толкова по-малко проблеми имат със сърцето.

Учените от Харвардския университет в САЩ все още не са сигурни на какво се дължи това, особено като се вземат предвид и други фактори като наднорменото тегло и високото кръвно налягане.

Въпреки това те смятат, че колкото по-щастливи сме, толкова по-голяма е косвената полза за сърцето.

За да бъде доказано това, екипът изследвал почти 8000 държавни служители, които били интервюирани относно тяхната удовлетвореност в общо седем области от всекидневния им живот – любов и взаимоотношения, хобита, стандарт на живот, работа, семейство, сексуален живот и личностна оценка.

Данните за здравето на сърцето на всеки един от участниците били взети от индивидуалните медицински картони, които проследявали здравословното състояние на хората през последните шест години.

Оказало се, че тези, които били силно удовлетворени от живота си като цяло е с 13 на сто по-малко вероятно да има сърдечни проблеми, което според учените доказва колко важно е да сме щастливи с професионалния, семейния и сексуалния си живот.

Колкото по-доволни са хората, толкова по-здраво е сърцето, сочи докладът.

Освен това тези, които гледат от хубавата страна на нещата, е по-вероятно да следват съветите на личния си лекар, което отчасти може да обясни явлението.

Проучването показва, че при песимистите и хората с ниско самочувствие има много по-голям риск от инфаркт и инсулт в сравнение с оптимистите.

Водещи

Най-четени