Оранжеви плодове за здраво сърце 06.01 | 15:10

В оранжевите плодове и зеленчуци се съдържат специални антиоксиданти, които са полезни за сърдечно-съдовата система. До този извод са достигнали изследователи в САЩ, пише Mig.news.
Когато човек се храни, количеството на свободните радикали – молекули, които предизвикват възпалителна реакция, в кръвта му се покачва.
Ако това се случва в течение на дълго време, расте и рискът от развитие на сърдечно-съдови заболявания.
Но ако след основното хранене човек изяде един или два оранжеви плода, от антиоксидантите, съдържащи се него, организмът в продължение на няколко часа получава защита от свободните радикали.
Американски учени са установили няколко комбинации от антиоксиданти, които работят най-добре заедно: това са съединенията хесперидин и нарингенин, които се съдържат в портокалите и портокаловия сок, както и в много други оранжеви зеленчуци и плодове.
Водещи
-
Деница Сачева: Бюджет 2026 ще бъде предизвикателство
Няма да подкрепим текстове, които да правят журналистиката престъпление, категорична е тя
12.10 | 18:00
-
Петима задържани в Огняново по подозрение в купуване на гласове
Частични местни избори се провеждат в Пазарджик и Хасковско
12.10 | 17:40
-
Софийската топлофикация изтегля със седмица по-рано спирането на топлата вода
Дружеството предприема действия топлоподаването да бъде спряно от 13 октомври, вместо по...
12.10 | 17:20
-
Километрично задръстване на автомагистрала "Тракия"след предната катастрофа
Няма информация за пострадали
12.10 | 17:00
Най-четени
-
Държавата е основен работодател в една пета от общините
Това показва анализ на Института за пазарна икономика
12.10 | 10:00
-
Радан Кънев: Управляват ни кукли, това е фасадна демокрация
Евродепутатът допълни, че българите не вярват на съда, прокуратурата и правителството, което...
12.10 | 15:00
-
Румяна Бъчварова: Тече процес на концентрация на власт
Според нея мотивът може да изглежда като персонална санкция срещу президента, но истинският...
12.10 | 14:00