Оранжеви плодове за здраво сърце 06.01 | 15:10

В оранжевите плодове и зеленчуци се съдържат специални антиоксиданти, които са полезни за сърдечно-съдовата система. До този извод са достигнали изследователи в САЩ, пише Mig.news.
Когато човек се храни, количеството на свободните радикали – молекули, които предизвикват възпалителна реакция, в кръвта му се покачва.
Ако това се случва в течение на дълго време, расте и рискът от развитие на сърдечно-съдови заболявания.
Но ако след основното хранене човек изяде един или два оранжеви плода, от антиоксидантите, съдържащи се него, организмът в продължение на няколко часа получава защита от свободните радикали.
Американски учени са установили няколко комбинации от антиоксиданти, които работят най-добре заедно: това са съединенията хесперидин и нарингенин, които се съдържат в портокалите и портокаловия сок, както и в много други оранжеви зеленчуци и плодове.
Водещи
-
Мълния предизвика нов пожар в Рила
Предполагаема причина за възникването му е мълния. В гасенето днес ще се включат и 2...
10.09 | 14:15
-
Пуснаха под домашен арест собственика на „дома на ужасите“ в Ягода
Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.
10.09 | 13:59
-
Откриват първите умни филтриращи чешми в пет софийски училища
Програмата за чиста вода в училищата ще бъде представена утре (11 септември), в 11.30 ч., в...
10.09 | 13:45
-
Започват дебатите за първия бюджет на България в евро
Икономист: Новият дълг е гарантиран
10.09 | 13:30
Най-четени
-
Защо Гришо не поздрави първия си братовчед за успеха?
На въпрос дали е получил поздравления от Гришо за успешното представяне, Василев отговори леко...
10.09 | 11:30
-
Депутатите ще гласуват за заместник-омбудсман
На 18 август омбудсманът Велислава Делчева внесе в парламента кандидатурата на Мария Филипова...
10.09 | 09:59
-
Парламентът избра за заместник-омбудсман Мария Филипова
Шестима депутати от АПС гласуваха „въздържал се“.
10.09 | 10:59