Оризът помага за отслабването 06.05 | 14:49

С него диетата е по-ефикасна

От Беатрис Николoва

Оризът изключително много помага за отслабването, открили американски учени. Ако изяждате по порция ориз на ден, диетата ви ще е много ефикасна. Освен това както белият, така и кафявият ориз са много полезни за здравето.

Изследването е публикувано в сп. "Food and Nutrition Sciences", а изданието подчертава, че участие в това проучване са взели 14 хиляди души. В организма на всички, които всекидневно са консумирали ориз, е имало повече калий, магнезий, желязо, манган, фолиева киселина, диетични фибри и по-малко наситени мазнини и захари. Освен това в ориза се съдържат много малки количества мазнини, като всички те са ненаситени, няма натрий.

Това е основната причина диетолозите да включват ориза в балансираните диети. От него човек се чувства сит, но не трупа излишни килограми. Като цяло белият ориз съдържа 15 вида витамини и минерали, сред които фолиева киселина, витамини от групата В, желязо, цинк.

В кафявия ориз има диетични фибри, магнезий, фосфор, но витамините от група В и желязото са по-малко. В същото време той подпомага метаболизма. Съдържанието на натрий в ориза е малко, а холестеролът отсъства напълно. Разбира се не е препоръчително да прекалявате с консумацията на ориз, средно по порция на ден е напълно достатъчна.

 

 

Водещи

Най-четени