Освободиха шефката на ИА "Медицински одит" 26.01 | 14:16

Трябвало оптимизиране дейността на агенцията, смята здравният министър

От Кремена Бедерева

Директорът на Изпълнителна агенция "Медицински одит" доц. Златица Петрова е освободена от поста. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов, съобщава БТА.

Той присъства заедно с премиера Бойко Борисов на изписването от болница "Лозенец" на 11-годишния Таньо Костов, на който бе трансплантиран черен дроб.

"Виждате какво се говореше напоследък в публичното пространство - има неясноти. Трябва да оптимизираме дейността на агенцията”, обясни д-р Константинов пред Агенция "Фокус".

Той увери, че структурата не се закрива - хората, които работят в агенцията, остават. "Администрацията няма да се разширява, поне докато съм аз на този пост", каза министърът.

Преди време Министерството на здравеопазването започва проверка на работата на Изпълнителна агенция "Медицински одит". Причината за проверката бе констатирани пропуски в доклад, подготвен от агенцията, за нарушения в болница "Св. Иван Рилски".

А само преди ден здравният министър заяви, че явно трябва да се промени начинът, по който се управлява ведомството. Д-р Константинов информира, че проверката, направена на агенцията, е показала, че тя значително бави инспекциите, които са й възложени. Също така е установено, че резултатите от проверките са неясни.

Във ведомство са раздавани нерегламентирани материални стимули. Министърът добави, че в агенцията има проблеми с организацията, както и редица сигнали за нередности. Той намекна в национален ефир, че имат различия с шефката на агенцията доц. Златица Петрова.

Двамата са провели разговор, в който министърът е изразил недоволството си от работата на ведомството. Петрова от своя страна е изразила несъгласието си и казала, че това е тенденциозно отношение. Д-р Константинов подчерта, че по закон той може да я освободи от поста, но добави, че още не е взел такова решение.

Доц. Златица Петрова е завършила Медицинския университет в София през 1979 г. Има три специалности: анестезиология и реанимация, клинична токсикология и здравен мениджмънт. В продължение на 13 години е работила в ИСУЛ като анестезиолог. От 1992 г. до 1994 г. е била заместник-министър на здравеопазването и главен секретар на МЗ.

От самото основаване на здравната каса е била последователно директор на дирекция "Медицински дейности” и "Медицински одит”. Преподавател е в Медицинския университет в София.

Водещи

Най-четени