От Китай: Вече се борим с над 30 варианта на коронавируса 22.04 | 12:00

Най-агресивните от тях са до 270 пъти „по-мощни“ от най-слабите, показва изследване

От iNews.bg

Резултатите показват, че медиците значително подценяват общата способност на вируса да мутира, в откритията, че различни варианти са засегнали различни части на света, което води до потенциални трудности при намирането на цялостно лечение.

Изследването е проведено от професор Ли Ланджуан и негови колеги от университет в Ханчжоу, Китай и публикувано на уебсайта medRxiv.org, предаде БГНЕС.

Екипът на Ли анализира проби от 11 случайно избрани пациенти с коронавирус от Ханчжоу, където има 1264 съобщени случая и след това тества колко ефективно могат да заразят и убият клетките.

Открити са над 30 различни мутации, от които 19 преди това са били неразкрити.

"Sars-CoV-2 е придобил мутации, способни да променят съществено своята патогенност”, пише Ли в статията.

Екипът откри, че някои от мутациите могат да доведат до функционални промени в протеина, който използва, за да се прикрепи към човешките клетки, съобщава South China Morning Post .

Инфектираните от екипа на Ли клетки с COVID-19 щамове, носещи различни мутации, от които най-агресивните щамове са били генерирани 270 пъти повече вирусен товар от най-слабите щамове. Агресивните щамове убиват човешките клетки най-бързо.

Резултатите показват, че "истинското разнообразие на вирусни щамове все още е до голяма степен недооценено”, пише Ли.

Проучването може да има бъдещи последици за лечението на коронавирус, тъй като са открити няколко различни щама по целия свят.

Съединените щати, където има най-голям брой жертвите – 42 897 при 799 515 случая на заразени – са поразени от различни мутации. Ню Йорк, който сам по себе си има най-лоша смъртност в САЩ, и източното крайбрежие показват щам на коронавирус, подобен на този, открит в Европа, докато западните щати показват сходства със щамовете, открити в Китай. 

Водещи

Най-четени