От мобилните телефони не може да ви стане! 02.04 | 15:11

На вниманието на мъжете!

От iNews.bg

Ново изследване свързва вредното лъчение от мобилните телефони с еректилната дисфункция при мъжете. Досегашните доклади показваха единствено, че радиацията от мобилните устройства води до смърт на сперматозоидите и намалена плодовитост.

Еректилна дисфункция е невъзможността да се постигне или поддържа ерекция на пениса, достатъчна за успешен полов акт. Това често срещано клинично състояние може да засегне до 50% от мъжете над 40-годишна възраст. Сред известни причинители на ЕД са захарния диабет, високото кръвно налягане, затлъстяването и хиперхолестеролемията.

В предварителното проучване, публикувано миналата година в Central European Journal по урология, медицински екипи в Австрия и Египет са установили, че мъжете, които носили включени клетъчни телефони за по-дълги периоди от време имали значително по-голяма честота на ЕД, отколкото мъжете, носили телефони по-кратко.

Изследователите проследили 20 мъже с оплаквания от еректилна дисфункция в продължение на най-малко шест месеца (Група A), и 10 здрави мъже без никакви оплаквания (Група B). Според изследователите, не е имало значителна разлика в профила на участниците по отношение на възраст, тегло, височина, тютюнопушене, общ тестостерон или излагане на други известни източници на лъчение.

Всички мъже преминали през тест за оценка на еректилната функция, както и въпросник за навиците за използване на мобилния телефон.

Мъжете, които имали еректилна дисфункция използвали два пъти повече (4,4 часа дневно) своя мобилен телефон от мъжете без проблеми в тази област(средно 1,8 часа).

Въпреки малкия мащаб на проучването, резултатите му са категорични и показват необходимостта от по-мащабни изследвания.

Когато става дума за мобилни телефони, няма как да не споменем, че много учени свързват вредното им лъчение с различни видове рак. Най-рискови според тях са районите на мозъка в непосредствена близост до тях. Затова експертите препоръчват мобилните устройства да се държат на разстояние от тялото, както в режим stand-by, така и по време на разговор. По същия начин не бива да се държи наблизо включен мобилен телефон когато се спи.

Водещи

Най-четени