От системата на тел. 112 не били забавили сигнала за 11-годишното дете 08.05 | 18:54

Сигналът веднага бил предаден на Спешна помощ

От Елена Кирилова

Не е имало забавяне на подаването на сигнала за инцидента с починалото в училище дете, твърдят от Националната система тел. 112, предаде БТА.

По думите на говорителя на системата 112 Дани Недялкова сигналът е постъпил в 13.55 ч. Той е подаден от мъж, който обяснил, че дете от пети клас е паднало и загубило съзнание.

Недялкова е категорична, че сигналът веднага е бил изпратен на Центъра за "Спешна медицинска помощ” - София. Тя опровергава твърденията, че трудно е установена локацията на училището, обяснявайки, че при постъпване на повикването веднага се индикира от кое място се звъни.

Информацията за мястото се предава на мониторите на спешните центрове, така че да няма излишно забавяне

По повод същия инцидент са постъпили общо шест сигнала за 14 минути. Поредният сигнал е предаден към спешна помощ в 14.03 ч. Тогава от ЦСМП отговарят, че ще пренасочат една от линейките си и две минути по-късно се обаждат, за да кажат, че тя вече пътува към училището. Последният сигнал на тел. 112 е именно от 14.09 ч.

Според Недялкова данните в системата на тел. 112 не могат да бъдат манипулирани, а всички сигнали се записват, архивират и се пазят за три години, защото служат като веществено доказателство в съда.

 

Водещи

Най-четени