Отбелязваме Световния ден за борба с епилепсията 26.03 | 13:35

Един на всеки 20 души у нас може да получи епилептичен пристъп

От Теодора Кокаланова

Отбелязваме Световния ден в подкрепа на болните от епилепсия. Епилепсията е определяна като най-често срещаното неврологично заболяване при децата. Специалистите обаче, квалифицирани да работят в тази област у нас в края на 2013-а година, са само 15 души.

При успешно лечение между 70% и 75% от болните могат да бъдат излекувани, съобщават от Асоциацията на родителите на деца с епилепсия. Денят се нарича още Лилав ден. Данните сочат, че един на всеки 20 души у нас може да получи епилептичен пристъп, а един на всеки 200 заболява от епилепсия. 

Епилепсията е все още недостатъчно позната в България, поради което към това най-често хронично неврологично заболяване се подхожда с неразбиране и страх. Хората с епилепсия в голяма степен са изолирани от обществото.

Децата не посещават масовите детски градини и училища, младите хора имат ограничен достъп до работния пазар. Тези фактори оказват сериозно влияние върху тяхното качество на живот и развитието им като активни личности и равноправни граждани.

Според специалистите епилепсията е повече от една медицинска диагноза. Това е състояние, което води след себе си сериозни социални, икономически, физически и психологически последствия за лицето, което получава диагноза и за членовете на семейството му. 

Създадената през 1998-а година Асоциация на родители на деца с епилепсия е организация на Национално ниво, член на Националния съвет за интеграция на хората с увреждане към Министерски съвет и на Международното бюро по епилепсия.

Поставените цели на асоциацията я правят единствената организация в България, която работи по проблемите на епилепсията във всички нейни аспекти. Основна нейна цел е интеграцията на лицата болни от епилепсия в обществото, като специално внимание се обръща на спецификите на интегрирането на децата и младежите, информира sever.bg

Водещи

Най-четени