Отбелязваме Световния ден за борба с рака 04.02 | 10:25

Ракът е един от водещите фактори за смъртността в глобален мащаб

От Кремена Бедерева

Ракът е един от водещите фактори за смъртността в глобален мащаб. Световната здравна организация (СЗО) разработва глобална стратегия за борба с рака.

Затова всяка година на 4 февруари се отбелязва Световният ден за борба с рака. На този ден ежегодно се организират множество кампании. Тази година Световният ден за борба с рака се води под мотото "Можем да се предпазим от рак”.

Лекарите отчитат чувствително увеличение на случаите на рак на млечната жлеза, както и на белия дроб, дебелото черво и панкреаса. Според медиците ракът е на второ място по разпространение след сърдечно-съдовите заболявания.

Добре е редовно да се ходи на профилактични прегледи и да се води правилен начин на живот, съветват специалистите.
Тютюнопушенето, стресовото поведение, нерационалното хранене, затлъстяването, обездвижването, злоупотребата с алкохол, употребата на наркотици. Това са едни от основните причини за болестта.

Според Световната здравна организация към 40 % от всички случаи на рак могат да се предотвратят чрез превенция.

По повод днешният световен ден за борба с раковите заболявания, в Министерството на здравеопазването ще се проведе пресконференция "Тютюнопушенето – основен рисков фактор за възникване на онкологичните заболявания".

Участие в нея ще вземат доц. Здравка Валерианова, директор на Национална онкологична болница, доц. Стефка Петрова, директор на Националния център по опазване на общественото здраве, национален консултант по хигиена, хранене и диететика, д-р Надя Димитрова, ръководител на Националния раков регистър и Вилия Великова, дирекция "Обществено здраве”-МЗ.

Те ще разяснят вредата от пушенето и последствията, до които може да доведе за възникването на ракови заболявания.

Водещи

Най-четени