Отбелязваме Световния ден за борба със СПИН 01.12 | 09:24

Всеки ден с вируса се заразяват около 7100 души на земята

От iNews.bg

Днес отбелязваме Световния ден за борба със СПИН. По данни на Световната здравна организация към ООН всеки ден в света около 7 100 души се заразяват с вируса. За щастие България е една от страните със сравнително ниско разпространение на ХИВ-СПИН.

По повод 1 декември – Световния ден за борба с ХИВ/СПИН, младежите от Столичната организация на Българския Червен кръст организират днес мащабна информационна акция, която ще обхване ключови места в града. През целия ден, на два стационарни пункта в подлезите на метростанция "Сердика" и на "СУ Св. Климент Охридски" доброволци на БМЧК ще информират гражданите за начините на предаване на вируса и за неговата превенция.

От 12.00 до 17.00 часа ще бъдат раздавани информационни брошури и предпазни средства, съобщиха от БЧК. С различни игри, викторини, плакати и интерактивни материали червенокръстците ще се опитат да достигнат до повече млади хора и да им предадат своите послания.

Точно в 18.00 часа, в началото на пешеходната зона на бул. "Витоша” и бул. "Патриарх Евтимий”, ще стартира мирно шествие в знак на съпричастност с живеещите с вируса. Групата ще премине по бул. "Витоша", през църквата "Св. Неделя" и ще спре пред Народния театър "Иван Вазов", където в 18.30 часа ще започне атрактивен флашмоб.

Ще бъде разпъната голяма червена лента, международен символ за съпричастност с живеещите с ХИВ/СПИН и ще бъдат запалени над сто възпоменателни свещи. Когато вирусът се появява, никой не е знаел точно от къде е дошъл. За първи път той е открит преди 35 години, когато се е смятало, че от него се заразяват само хомосексуални мъже. Тогава никой не е знаел къде е първоизточникът.

След години на най-различни хипотези днес учените много добре знаят как ХИВ вирусът е причинил световната СПИН пандемия. Това, което се знае със сигурност е, че HIV започва като вирус, който засяга маймуни в Западната част на централна Африка. Но дори и когато ХИВ е преминал в хората, не е било задължително това да се превърне в широко разпространен здравен проблем, пише BBC.

Нуно Фария и група учени от университета в Оксфорд във Великобритания са построили родословно дърво на ХИВ. Според тях, първият човек, който се е заразил с HIV, вероятно датира още от 1920 г.

Учените достигат и до най-вероятния първоизточник на заразата - град Киншаса, сега столицата на Демократична република Конго. През 1920 Конго е белгийска колония и Киншаса, тогава известен като Леополдвил, току-що е станал столица.

Градът е бил много привлекателна дестинация за млади работещи мъже, които търсят късмета си. В населеното място естествено процъфтяват както търговията, така и проституцията. Вирусът започва бързо своето разпространение, тъй като столицата на Конго тогава е бил един от най-добре свързаните със света градове в Африка.

Не е изненадващо, че проституиращите заемат своята голяма роля при разпространението на болестта. Но не по-малко важни са ролите на търговията, разпадането на колониализма, и обществено-политическата реформа през миналия век, смятат учените, цитирани от ВВС.

Водещи

Най-четени