Отбелязваме Световния ден на донорството 16.10 | 09:43

В България най-много хора се нуждаят от трансплантация на бъбреци, сърце и черен дроб

От Кремена Бедерева

На 16 октомври отбелязваме Световния ден на донорството. В Европа над 56 хил. души имат нужда от трансплантации на органи, тъкани и клетки. Трансплантацията е едно от най-големите чудеса на съвременната медицина. Това позволява на стотици хора с много тежки заболявания да продължат живота си напред.

Всяка година, броят на хората, които се нуждаят от органна, тъканна или клетъчна трансплантация се увеличава. Причините за това са застаряващото население, замърсяването на околната среда, нездравословния начин на живот.

За съжаление, броят на донорите не достига, като една от основните причини за недостатъчното количество органи е в липсата на достатъчно информация към близките на хората, които са изпаднали в мозъчна смърт, за да дадат съгласието си те, да станат донори, както и липсата на информираност в обществото.

В България хронологията на трансплантацията започва от 1969 година, когато е извършена първата бъбречна трансплантация. През 1986 е направена първата сърдечна трансплантация. Към 2011 г. данните сочат, че 807 българи се нуждаят от трансплантация на бъбрек, като от тях 14 са деца, 26 се нуждаят от черен дроб, от сърце 25, от бял дроб четирима.

Два донора са били подходящи за извършване на трансплантация на сърце през тази година, каза от своя страна изпълнителният директор на болница "Св. Екатерина” проф. Генчо Начев по БНТ.

"В Европа 56 000 човека за трансплантация на някакъв орган и 12 от тях всеки ден умират. Ако помислите, на месец това са 360 000 души, умират поради липса на органи от донори. Едва ли има дори локален конфликт, който взема толкова жертви”, посочи проф. Генчо Начев.

В България най-много хора се нуждаят от трансплантация на бъбреци, сърце и черен дроб. "За сърце, чакащата листа в момента е 43 души. За някои от тях това е фатално. Много от тях не дочакват наличието на донор. За съжаление има възможност да се слага така нареченото изкуствено сърце, което отлага или може да направи възможно чакането и дочакването на такъв донор. Но това е една скъпа интервенция и се надявам следващата година касата да започва да заплаща това нещо”, добави още проф. Начев.

Във връзка със Световния ден на донорството, в парка Заимов до театър "Сфумато” ще бъде засадена розова градина в памет на всички донори у нас. В знак на почит към хората спасили човешки живот всички присъстващи ще запалят и свещичка. Създаването на градината е част от Националната кампания в подкрепа на донорството, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Засаждането на розовите храсти ще започне в 18 часа. Събитието се организира от Министерство на здравеопазването, Изпълнителната агенция по трансплантации, Български съюз на бъбречно трансплантираните с любезното съдействие на Столична община, Министерство на културата и "Бриколаж”.

Световният ден на донорството и трансплантациите ще бъде отбелязан и в Специализирана болница за активно лечение "Св. Екатерина” от 11.00 часа в Аула Максима. Събитието се организира съвместно с Алианс на трансплантираните и оперираните АТО "Бъдеще за всички”, Асоциация за репродуктивно здраве, бременност и грижи за децата "Усмихни се” и Асоциация на пациентите със сърдечносъдови заболявания.

Водещи

Най-четени