Отбелязваме Световния ден на здравето 07.04 | 06:53

На 7 април здравните работници в България честват своя професионален празник

От Кремена Бедерева

Всяка година на 7-ми април отбелязваме Световния ден на здравето по решение на Световната здравна организация от 1950 година.

През 2011 г. на този ден стартира кампания с мотото "Антимикробната резистентност: липсата на действие днес, не е лек утре".

Антимикробната резистентност и глобалното разпространение са заплаха за трайната ефективност на много лекарства, използвани днес за лечение на инфекциозни заболявания.

За това Световната здравна организация призовава да се прилагат практики и политики за предотвратяване появата на силно резистентни микроорганизми.

На 7 април здравните работници в България честват своя професионален празник.

Повече от 3300 военни медици ще отбележат повода на тържествено събрание в киносалона на Военномедицинската академия, съобщават от пресцентъра на лечебното заведение.

Военномедицински специалисти пък ще посрещнат празника в петте регионални болници на ВМА - в София, Варна, Пловдив, Сливен и Плевен, и в петте военни санаториума - в Банкя, Поморие, Хисар, Велинград и Наречен.

Празникът ще бъде отбелязан и в медицинските пунктове на всяко поделение от състава на Министерството на отбраната и Българската армия.

Над сто военни медици ще празнуват зад граница - в Афганистан, Косово, Кувейт, Италия.

Днес ще се състои и тържествена церемония по връчването на наградата "Хипократ” и останалите отличия в областта на здравеопазването от 16 часа в ритуалната зала на "Обреден комплекс” в Ямбол, съобщиха от пресцентъра на общината.

Тази година с награда Хипократ – за изключителен принос в областта на здравеопазването, е удостоен доктор Петър Боризанов, завеждащ Обща хирургия в МБАЛ "Св. Пантелеймон” Ямбол.

Наградата за принос в повишаване качеството на здравните грижи – на името на Анка Александрова, е присъдена на Мария Колева, медицинска сестра в детска ясла "Майчина ласка”.

С почетен знак "златен герб” са удостоени петима здравни работници. На церемонията ще бъдат раздадени още седем приза "сребърен герб”, както и четири награди "почетна грамота”.

Водещи