Отбелязваме международния ден на сърцето 29.09 | 11:31

Сърдечно-съдовите заболявания са най-честият убиец в световен мащаб

От Цанка Донкова

На 29 септември светът отбелязва Деня на сърцето. На тази дата се провеждат различни инициативи, за да се информират хората за опасността от сърдечни болести, високата смъртност, до която водят и начините за превенция. Тази година кампанията има за цел да привлече общественото внимание върху вредната среда, в която живеем.

В България Световният ден на сърцето официално се организира от Дружество на кардиолозите (ДКБ) в сътрудничество с БЧК. Той се отбелязва с различни инициативи.

Тютюнопушенето, алкохолът, ниската физическа активност и нездравословното хранене са основните рискови фактори водещи до сърдечно-съдови заболявания. Един от подходите за намаляване на тези заболявания е редукция на рисковите фактори. Лекарите препоръчват по-малко консервирани храни, захар и сол. Поне 30 минути движение на ден, спазване на нормално тегло, здравословен обяд на работното място и по-малко стрес.

Все повече спада и възрастта на засегнатите. Най-малко 80% от преждевременните смъртни случаи заради сърдечно-съдови заболявания и инсулт могат да бъдат избегнати чрез контролиране на рискови фактори като тютюнопушене, употреба на алкохол, прием на сол в големи количества, липса на физическа активност и повишено кръвно налягане.

Над 60% от смъртността в България миналата година се дължи на сърдечно-съдови заболявания, сочи статистиката. За разлика от останилите европейски държави, у нас инсултите са повече от инфарктите. Смъртността от двете заболявания, ако не се лекуват навреме, надвишава 25%.

Въпреки че сме на челните места по сърдечно-съдови заболявания в света, голяма част от населението на страната ни продължава да живее нездравословно. Близо 44% от българите са пушачи.

Няколко интересни факта за сърцето:

- Всеки ден човешкото сърце генерира енергия, достатъчна например камион със средна големина да измине разстояние от 32 километра.

- Звукът на туптящото сърце се дължи на отварянето и затварянето на четирите сърдечни клапи

- Женските сърца бият средно с 10 процента по-бързо от мъжките.

- Сърцето на нероденото бебе започва да бие около четири седмици след зачеването.

- Древногръцкият философ Аристотел вярвал, че сърцето е източникът на интелекта, а основната функция на мозъка е да охлажда кръвта.

- Думите "сърце" и "кръв" могат да бъдат открити във всяка една от пиесите на Шекспир.

- Сърцето на синия кит - най-голямото животно на Земята, тежи около 680 килограма.

- Сърцето на най-дребната птица в света - колибрито, бие около 20 пъти в секунда. За сравнение - това на синия кит тупти между четири и осем пъти в минута.

Водещи

Най-четени