Отделения в областните болници пред заплаха от закриване 10.05 | 17:17

Кризата с медицинските кадри придобива все по-застрашителни размери

От Ивелина Георгиева

Кризата с недостига на медицински кадри у нас започна да се усеща все по-силно. Някои отделения в областните болници в страната дори са застрашени от закриване заради пределната възраст за пенсиониране, която скоро ще достигнат медиците, работещи в тях и липсата на млади кадри, които да ги сменят.

Недостигът за специалисти вече се усеща в Габрово, Перник, Кюстендил, Смолян и Враца. Там липсват патоанатоми, токсиколози и детски хирурзи, информира ТV7.

Перник е сред най-застрашените от кризата градове и може да се появи един много голям проблем за оказване на медицинска помощ в областта и дефицит на висш медицински персонал, предупреди директорът на пернишката МБАЛ "Рахила Ангелова" Иван Георгиев. Той посочи, че половината от лекарите в областната болница в Перник са над 50 години и ще се пенсионират в следващите 10 години. 

Лечебното заведение не е привлекателно за младите медици заради близостта на града до София и по-ниските заплати. В хирургията от 10 години не е постъпвал млад специализант. Всичките осем лекари в отделението са на средна възраст от 55 години. "Има вероятност дори след няколко години да се пристъпи към затваряне на отделение. Ние също сме хора с физически възможности, които се изчерпват постепенно", допълва началникът на хирургията в същата болница д-р Симеон Станков.

Според медиците плавното подменяне на кадрите е нарушено, защото за подготовката на един хирург са нужни минимум 10 години. В Кюстендилската болница ситуацията не е по различна. Средната възраст на лекарите и сестрите е 55 години. В някои отделения работят пенсионери. В опит да реши кадровия проблем болницата финансира обучението на лекари и медицински сестри, които трябва да работят там пет години след своето дипломиране. "Допълнително даваме стипендии на всички лекари, които специализират. Това е все пак мощен и важен финансов стимул", категоричен е директорът на МБАЛ Кюстендил д-р Александър Величков.

От здравното министерство пък са на обратното мнение. Според тях недостиг на специалисти у нас няма. По-рано здравният министър д-р Таня Андреева заяви, че 29 хил. лекари работят в над 360 лечебни заведения, почти колкото са и в Германия.

Според експерта от здравното министерство Румен Радев в България има неравномерно разпределение по региони на лекарите.

През тази година държавата ще финансира обучението на повече специализанти по патоанатомия, спешна медицина и инфекциозни болести. Те ще бъдат разпределени служебно в регионите, в които липсват такива специалисти.

Водещи

Най-четени