Откажете се от алкохола, ако искате да забравите за деменцията 21.10 | 15:26

Дневното количество за мъжете не трябва да превишава четири алкохолни единици, а за жените - три алкохолни единици

От iNews.bg

Хората на средна възраст трябва да станат пълни въздържатели, за да намалее рискът за тях от развитието на деменция, пише в. Daily Express, позовавайки се на британски експерти.

В новите си препоръки за превенция на невродегенеративното заболяване, насочени към хора на възраст между 40 и 64 години, от Националния институт за здравeопазване и високо клинично качество изтъкват, че няма "безопасно ниво на алкохолна консумация". 

Експертите отправят призив към Националната здравна служба на Великобритания да изясни опасностите от алкохола и да окуражи хората да ограничат колкото е възможно количеството на консумираните спиртни напитки.

От Националния институт за здравeопазване и високо клинично качество се позовават и на изследвания, които показват, че тютюнопушенето, недостатъчната физическа активност и затлъстяването също повишават риска от развитието на деменция.

Според настоящите официални здравни препоръки, които са подложени на преразглеждане, дневното количество за мъжете не трябва да превишава четири алкохолни единици (една алкохолна единица се съдържа в 80 мл сухо вино, 25 мл твърд алкохол и в 200 мл бира), а за жените - три алкохолни единици.

Водещи