Отказала цигарите чак на 118 години 23.06 | 19:00

Каква е тайната на дълголетието и за всичко ли са виновни гените?

От iNews.bg

Най-старият човек на Земята е починал на възраст 116 години. Сега най-възрастният жител на планетата е с година по-млад.

Да се опитаме да открием в какво е тайната на дълголетието, защо те си пушат до последно и за всичко ли са виновни гените.

През изминалата седмица на възраст 116 години в Мичиган е починала Джералин Тали, най-старата жителка на Земята. През 2013 година, на въпрос на журналистите, какво е да бъдеш най-старият човек, тя посочила с пръст към небето и отвърнала: "Не питайте мен. Питайте Него. Всичко е в ръцете на Всевишния."

След смъртта ѝ рейтингът на долголетниците, чиято възраст е потвърдена документално (този рейтинг се съставя от GRC – Gerontology Research Group, Геронтологичен изследователски център), се оглавява от жителката на Бруклин Сузана Джоунс. На въпроса, как се усеща в новия си статус, та се разсмяла и отвърнала, че не вярва в това.

Госпожа Джоунс ежедневно пие витамини и лекарства срещу кръвно, страда от глаукома, но като цяло се отличава със завидно, макар и съответстващо на възрастта ѝ, здраве. Менюто ѝ едва ли може да се нарече образцово. Джоунс всеки ден хапва на закуска четири ивици бекон с яйца.

Освен този навик тя е съхранила и страстта си към финото дамско бельо. "Когато отиде да си направи ЕКГ, докторът и медицинските сестри бяха шокирани, виждайки долното ѝ бельо", споделя 75-годишната ѝ племенница. Дълголетницата си ляга вечер в 7, спи по 10 часа, а след това през голяма част деня дреме в гостната.

Най-възрастният човек от живелите някога е Жана Калман от Франция. Тя починала през 1997 година на 122 г. и 164 дни. Французите си имат теория за дълголетието на своята сънародница. Калман изяждала по 900 г шоколад на седмица, до 100 години карала колело и втривала в кожата си зехтин.

Тя била почитателка на евтиното червено вино, отказала цигарите чак на 118 години, никога сериозно не се грижила за здравето си и била известна с остроумните си шеги.

"Нямам нито една бръчка… с изключение на тази, върху която сядам", казала Калман вече на преклонна възраст. Празнувайки 90-годишен юбилей, тя сключила сделка със своя адвокат – той да ѝ изплаща по 2500 франка (около 400 долара) всеки месец и след смъртта ѝ да получи нейното жилище. Но възрастната дама не бързала да си ходи от този свят и адвокатът я изпреварил – след 32 години, изплатил на старицата 180 000 долара, което два пъти надвишавало стойността на жилището, той починал.

Вдигайки рамене, Жана Калман отбелязала: "Понякога хората сключват неизгодни сделки." Според учените тайната на дълголетието на французойката е в нейното спокойствие.

"Смятам, че тя е била биологично невъзприемчива към стрес", отбелязва Жан-Мари Робин, геронтолог и автор на книга за Жана Калман.

Каква е тайната на дълголетието и как можем да си го осигурим сами, научете в Мегавселена.

Водещи

Най-четени