Откриха мозъчен ензим, който спира болката 03.12 | 15:12

Откритието може да доведе до лечение на хронични болежки

От Георги Георгиев

Експерименти с мишки показаха съществуването на мозъчен ензим, който изглежда кара болката от увреден нерв да отшуми, съобщава Ройтерс.

Откритието може да допринесе за разработване на лечение срещу хроничната болка у хората. Ензимът е открит от учени от Канада и Южна Корея, които че са успели да облекчат болките. Резултатите от изследването са публикувани в сп Science.

"Откритието ни позволява да опознаем мозъчен механизъм, свързан с хроничната болка”, заяви ръководителят на изследването проф. Мин Чжо от университета на Торонто.

Според него това не само ще допринесе за създаването на нови лекарства, но и ще помогне да се разбере защо някои медикаменти не успяват да потиснат хроничните болки.

Проф. Чжо и колегите му открили високи нива на ензима протеинкиназа М-зета в зона на мозъка, наречена преден цингуларен кортекс, у мишки, засегнати увреждане на нерв.

След това учените отстранили ген у друга група гризачи, за който се смята, че отключва производството на ензима. Оказало се, че тези гризачи изпитват по-слаба хронична болка или въобще не изпитват болка след увреждане.

"Много обезболяващи не действат срещу хроничната болка. Има голяма необходимост от създаването на ефективни нови лекарства", отбеляза проф. Чжо.

Водещи

Най-четени