Откриха най-смъртоносния токсин 16.10 | 15:21

Информацията за "Тип Н" се пази в тайна от съображения за сигурност

От Антония Михайлова

Нов тип на ботулиновия токсин откриха учените от Калифорнийския отдел на американското здравно министерство. Според техните оценки това е най-смъртоносният токсин, известен на човечеството. Тъй като тепърва предстои да се открие противоотрова за него, изследователите не публикуват подробности за генетичния му код от съображения за безопасност.

Когато учените казват, че той е смъртоносен, имат точно това предвид. За да убие възрастен човек, са необходими само 2 милиардни части от милиграма на това вещество. Чаена лъжичка, разтворена във вода, може да унищожи цял град. Този токсин, произвеждан от бактерията Clostridium botulinum, блокира невромедиаторите и предизвиква смърт от парализа.

Ще бъдете прави, ако се запитате: ако този материал е толкова опасен, защо изобщо е произвеждан? Първо, той не се създава от човека. Преди да го открият в изпражненията на дете със симптоми на ботулизъм, на учените бяха известни само осем типа от семейството на ботулиновите бактерии, а с новия тип вече са осем.

Осмата клонка от ботулиновото дърво, наречена "тип Н", е най-смъртоносната на планетата. Затова учените се въздържат от разгласяване на генетичния му код, за да не предоставят информация например на терористи, които биха могли да го синтезират и използват като биологично оръжие.

Водещи

Най-четени