Откриха нова бактерия в Делхи 08.04 | 07:25

Новата резистентна към лекарствата бактерия циркулира в градската среда

От Кремена Бедерева

Бактерия, резистентна срещу почти всички антибиотици, е открита във водоеми и в локви по улиците в Делхи, Индия, сочат резултатите от изследване, цитирано от световните агенции.

Изследването на учени от университета в Кардиф, Великобритания, показва, че новата резистентна към лекарствата бактерия, кръстена Ню Делхи металобеталактамаза (NDM-1), циркулира в градската среда.

Учените призоваха здравните власти да вземат спешни мерки, уверявайки, че са нужни изследвания в други градове в Индия, а също в Пакистан и Бангладеш, за да се прецени какво е разпространението на смъртоносната бактерия.

Борба със супербактерията може да се води единствено с комбинация от силно токсични и скъпоструващи антибиотици. След като за пръв път била идентифицирана през 2008 г., бактерията се разпространила в редица страни, включително САЩ, Австралия, Великобритания, Канада и Швеция.

Толкова голямата резистентност на NDM-1 може да има сериозни последствия за общественото здравеопазване, защото голяма част от съвременната медицина е зависима от способността да се лекуват инфекции, заявиха авторите на изследването.

През август м.г. учените от Кардиф са идентифицирали гена на NDM-1, открита у пациенти, които са хоспитализирани в Индия.

Сега знаем, че бактерията не е проникнала в интензивните отделения на болниците, но циркулира в градската среда в Делхи - както в питейната, така и в застоялата вода, заяви Марк Толман от екипа пред в. "Таймс ъв Индия".

Водещи

Най-четени