Откриха универсална ваксина срещу малария 12.07 | 17:55

Освен с ефективност новата ваксина се отличава и с относително ниска стойност на производство

От Елена Коцева

В близките 12 месеца ще протекат изпитанията на новата ваксина срещу малария, която действа при всички познати до този момент щамове. Изследванията са на ниво въздействие върху човешкия организъм.

Ваксината е с название PlasProtecT и е разработена от лабораторията към университета Грифит. Тя използва изключително малка доза маларийни паразита, които остават инертни благодарение на химическото въздействие.

Когато ваксината попадне в човешкото тяло, спящите маларийни паразити се активизират имунните Т-клетки в организма, пише news.ru.

Според ръководителя на екипа Майкъл Гуд новата ваксина е създадена благодарение на химическите съединения, които влияят по определен начин и в определена последователност на ДНК-то на бацилите.

Както са показали предварителните тестове, въвеждането на "спящи" паразити в тялото провокира толкова мощна имунен отговор, че той е способен да защити човека от малария.

Освен с ефективност новата ваксина се отличава и с относително ниска стойност на производство. Това е особено важно предвид на факта, че тя ще бъде необходима в най-бедните страни по света, където маларията е сериозен бич.

Според статистиката на ООН всяка година маларията убива над един милион деца.  

Водещи

Най-четени