Откъде идват суперхраните 10.01 | 07:39

Например, знаете ли кога за първи път за хапвали кисело мляко

От Боян Кърпачев

Всички сме чували термина "суперхрана", и имаме някаква представа за това какво представляват тези богати на хранителни вещества храни. Както и самото им име предполага, това са храни, които по един или друг начин са много добри за вас. От предотвратяване на диабет или понижаване на холестерола до подпомагане на мозъчната дейност, списъкът на възможните ползи за здравето от суперхраните е дълъг.

Диетологът Елизабет Сомър обяснява пред WebMD, че дори хора, които като цяло са здрави, могат да се възползват от добавянето на няколко прости суперхрани към диетата си. "Бих казала, че 50 до 70 на сто от заболяванията могат да бъдат елиминирано чрез храната, която приемане и движението, което извършваме: сърдечно-съдови заболявания, диабет, рак, хипертония, всички те могат да бъдат повлияни", казва Сомър.

Списъкът на суперхрани е дълъг и ежедневно нови хранителни продукти приемат статут "супер", като чрез проучвания и изследвания доказват своите ползи за здравето. Черният шоколад, например, дълго време се смята за причинител на затлъстяване, но последните проучвания го нареждат сред полезните храни, заради високото съдържание на антиоксиданти в какаото.

И докато за различните ползи за здравето на суперхраните се говори сравнително често, то произходът им остава загадка за повечето от нас. Колко от вас например знаят, че броколи има своите корени в Италия? И киноа, натъпканото с протеини супер зърно, чиито корени могат да бъдат проследени обратно във времето до преди 5000 години, когато е било неизменна част от хранителния режим на инките в Боливия, Перу и Колумбия.

Ако сте любопитни, ето откъде идват още някои от популярните суперхрани (не е от рафтовете на супермаркета):

Кисело мляко

1156330

Киселото мляко се счита за една от най-старите храни, известни на човечеството. Най-ранната форма на този продукт се е правила в Месопотамия около 5000 години пр.н.е. Сега, киселото мляко е популярна част от средиземноморската кухня, както и на балканите.

Заради ниското съдържание на мазнини и голямото количество протеини, кисело мляко отдавна е смятано за истинска суперхрана, а в рамките на последните няколко години пречели популярност по целия свят.

Киноа

1156340

С протеинова стойност, равна на тази на мляко, и бъкана от хранителни вещества и витамини, киноа е определено здравословно малко зърънце. Използването на киноа може да бъде проследено обратно във времето до преди около 5000 години в Боливия, Перу и Колумбия, където е била основна част от диетата на инките.

Боровинки

1156323

Смята се, че боровинките растат в Северна Америка от преди повече от 13 хиляди години, и че американските индианци са използвали листа и корени от боровинки за медицински цели. Тези "супер плодове" са пълни с антиоксиданти, витамин C и калий.

Черен шоколад

1156328

Черният шоколад (когато се яде в малки количества) действително може да бъде много полезен, тъй като какаовите зърна съдържат големи количества антиоксиданти. Веществата в шоколада и какаото имат анти-съсирващи и противовъзпалителни качества, които теоретично може да намалят риска от сърдечно-съдови заболявания.

Историята на шоколада датира отпреди 3000 години, когато хората в Централна Америка правели напитка, известна като xocolatl или "горчива вода", от семена на какаово дърво. След испанското завоевание, какаовите зърна са били донесени в Европа. След дълго време на използване на шоколада в течна форма, първият "твърд" шоколад е създаден в Италия в края на 18 век.

Водещи

Най-четени