Отрицателните настроения водят до нездравословен избор за храна 17.02 | 21:30

Мислете за бъдещето, ако искате да се храните здравословно

От Боян Кърпачев

Когато сте в добро настроение бихте посегнали първо към гроздето, докато ако сте в лошо, бихте предпочели шоколад. Скорошно изследване показва, че отрицателните настроения водят до нездравословен избор за храна.

Замисляли ли сте се някога как правите избор за това с какво ще се храните? Дали след тежка седмица не ви се е случвало да застанете пред телевизора и да награбите пуканките с двойно масло? Или докато сте били студенти да сте преживявали на бонбони, кафета и подсладени газирани напитки?

Щастлив или тъжен, еуфоричен или апатичен, има изобилие от чувства, които могат да продиктуват хранителните ни настроения в даден момент.

Доцент Мерил Гарднър от Университета в Делауеър установява, че не само стресът като емоция може да повлияе на избора ни за храна. Мислейки за бъдещето, хората правят по-здравословен избор.

"В еволюционен смисъл има логика, когато се чувстваме неудобно или под стрес да посягаме към най-близкото, най-лесното и най-удобното решение. Развитието на съзнанието обаче ни кара да действаме с мисъл за бъдещето. Така бихме направили по-здравословен избор за храната си."

"Направихме серия от изследвания с манипулации на настроението. Участниците бяха накарани да четат положителни, отрицателни или неутрални статии. След това им е предложен избор от храни (стафиди и шоколадови бонбончета)", казва Гарднър. "Комбинираните резултати от всички изследвания демонстрират зависимост между избора на храна, настроенията и мисълта за бъдещите ползи за здравето."

Хората с негативни настроения се фокусират повече върху непосредствения вкус и сетивно преживяване. Освен това те биха намалили консумацията на лоши храни, ако се фокусират върху нещо, различно от настоящето.

Водещи

Най-четени