Отслабваме с лук, чай и моркови 24.05 | 09:34

Някои полезни храни могат да неутрализират вредния ефект от други

От Нели Минчева

Според американски учени нездравословният ефект от някои храни може да бъде неутрализиран с помощта на други, между които са морковите, лукът и зеленият чай.

В експеримента, публикуван в "Journal of Nutrition" и цитиран от FitWell.bg, учените тествали силата на въпросните продукти, като ги комбинирали с подчертана селекция от вредни ястия.

Откритията показват, че консумацията на зелен чай, лук, моркови и семена от чиа възпрепятстват нежеланото размножаване на мастните клетки. 

Освен това участниците в проекта отслабнали видимо, въпреки че хранителният им режим не бил особено здравословен. Трябва да се уточни, че експериментът не е проведен с хора, а с плъхове, но според изследователите заключенията са валидни и за човешките същества. 

По-важното е, че изброените храни защитават организма от неприятни и необратими промени в метаболизма, които могат да доведат до редица заболявания като диабет и сърдечносъдови проблеми.

Водещи