Официално: Регистрираните заразени с морбили са 45 26.02 | 12:44

Към 25 февруари в референтната лаборатория има 3 нови потвърдени случая на заболяването, информира проф. д-р Тодор Кантарджиев

От iNews

Общият брой на официално регистрираните заразени с морбили към момента е 45. Това съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и епидемиолог проф. д-р Тодор Кантарджиев.

"Към 25 февруари в референтната лаборатория има 3 нови потвърдени случая на заразени с морбили - 2 са на бебета от София, във възраст преди ваксинация, и едно дете от град Самоков", каза проф. д-р Тодор Кантарджиев пред Фокус. Той посочи, че всички те са хоспитализирани в софийски болници.

"Към момента официално регистрираните са 45 случая на заразени с морбили. От тях потвърдени в Националната референтна лаборатория на центъра са 27. Като 17 от болните са от област Благоевград, 7 са от град София и трима от София област", заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

Според него към момента не може да се говори за епидемия, защото това са отделни епидемични случаи на взривове. "За епидемия може да се говори, когато е засегната област и когато се разпространява в различни области. Ако всички подлежащи и неимунизирани деца до 8-годишна възраст се ваксинират, няма да допуснем епидемия в нашата страна", заяви епидемиологът.

"По данните на Центъра за анализи и обществено здраве над 90% са ваксинирани против морбили през 2018 година. Всяка година до края на месец април Националният център по заразни болести предоставя на Министерството на здравеопазването и обнародва на сайта си 3 анализа за епидемичното състояние на страната. Това са анализ за инфекциозни заболявания, анализ за извършените миналата година имунизации и анализ за паразитози. Април месец ще излезе списък за 2018 година - какви инфекциозни болести има регистрирани в нашата страна", каза още той.

Проф. Кантарджиев отбеляза, че при всяко епидемично разпространение антиваксарските движения намаляват.

Водещи

Най-четени