Оценяват личните лекари по система от критерии 13.01 | 15:00

Здравният министър обещава да бъде приложена изцяло нова философия за плащането на лекарствата

От Кремена Бедерева

Министерството на здравеопазването ще бъде инициатор за създаването на Национална програма за бонификация на добрите резултати на личните лекари. Това съобщи в пресклуба на БТА във Велико Търново министърът на здравеопазването д-р Петър Москов.

По думите му в България са регистрирани 4700 лични лекари, но те са разпределени несъразмерно в отделните райони на страната. В момента се разработва система от критерии за работата на личните лекари, на базата на която в края на годината те ще бъдат оценявани.

Първите 470 от общопрактикуващите лекари, които са получили най-добри резултати ще получат "масивна сума пари, като бонификация", отбеляза министърът. Според него тяхната работа трябва да бъде насочена към излекуване на пациентите, а не към регистрацията на заболяванията.

Министърът каза, че до края на месеца очаква да бъде подписано рамково споразумение между Министерството на здравеопазването и представителите на фармацевтичната индустрия. Така ще бъдат създадени правила, които ще гарантират нормални цени по отношение на ресурса на НЗОК и ще задоволят нуждите на хората.

Министър Москов посочи, че ще бъде бъде приложена изцяло нова философия за плащането на лекарствата. Тя предвижда 100-процентово плащане от страна на солидарния фонд на всички медикаменти, които са достатъчни за лечението на дадено заболяване. В аптечната мрежа те ще бъдат маркирани в зелен цвят.

Според заместник-министъра на здравеопазването д-р Ваньо Шарков от тази година ще бъде променена наредбата за специализации на млади лекари. Тя няма да е платена, а всеки млад специализант ще може да сключва трудов договор със съответното здравно заведение, което има нужната акредитация.

Екипът на Министерството на здравеопазването е на работно посещение в МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов", където ще инспектира реализацията на инвестиционната програма за миналата година в размер на близо 800 000 лв., с които са били ремонтирани детското, вътрешното и интензивното отделение на лечебното заведение.

Водещи

Най-четени