Още 15 екипа ще заработят към Спешна помощ в София 04.06 | 18:47

Има екшън план за оптимизиране на работата на спешния център на столицата

От Филипа Тодева

15 нови екипа ще заработят по оказването на спешна медицинска помощ в София. Те ще бъдат осигурени от Венномедицинска академия, "Пирогов", болница "Света Анна" и някои частни болници, обяви и.д. директор на Центъра за спешна медицинска помощ София-град Александър Златанов.

По думите му има изработен екшън план за оптимизиране на работата на центъра, като целта е най-напред намаляване на напрежението сред лекарите и на притеснението на хората в града, както и намаляване на времето, за което линейките ще пристигат на посочен адрес. По думите на Златанов това време трябва да е между 7 и 17 минути.

Необходимо е и линейките да транспортират болния до най-близкото лечебно заведение, което може да окаже адекватна помощ. Златанов добави още, че трябва да се оптимизира и координацията с Националната система на телефон 112.

Предстои среща между представители на Министерството на здравеопазването и на Столичната община, на която ще се обсъжда създаването на обща програма за оказване на неотложна помощ за хора, чието състояние не налага оказване на спешна помощ. Възможно е за целта да бъдат открити нови кабинети за оказване на неотложна помощ.

Водещи

Най-четени