Още 50 лекарствени продукта са със занижени цени 01.08 | 20:59

Намаленията варира от 2 до 85,7%

От Ивелина Георгиева

Още 50 лекарствени продукта са със занижени цени след проведената проверка от Комисията по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти. Намаленията варира от 2 до 85,7%. При някои има намаления от 885 на 325 лв., при други – от 5255 на 4564 лв. Това каза министърът на здравеопазването Десислава Атанасова при представяне на резултати от проверки в лечебните заведени.

Това е постигнато, след като комисията е сравнила цените на тези лекарства с цените им в референтните страни, с които се сравняваме. Служебните проверки на комисията са един от съществуващите механизми за намаляване цените на лекарствата. Проверката е непрекъснат процес и за всеки отделен лекарствен продукт се извършва при изтичането на 1 година, считано от датата на утвърждаването на неговата цена.

Кои лекарствени продукти са с намалени цени?

Постигнатото намаление обхваща продукти от различни химико-терапевтични групи. Проверяват се всички лекарствени продукти, без изключение и без да се извършва подбор. Така например цената на флакон лекарствен продукт от групата на Oxaliplatin (за лечение на онкологични заболявания) е намалена от 885 лв. на 322 лв. като намалението е с 562 лв. или 63,54%.

При друг изключително скъп медикамент от групата на Sugammadex (за възстановяване на невромускулната блокада), намалението в цената е 13,15% на сто – от 5255 лв. на 4564 лв. или 690 лв. за опаковка. Значително е намалението в групата на Fludarabine (за лечение на онкохематологични заболявания) – старата му цена от 1576 лв. е намалена с 204 лв. на флакон и вече е 1372 лв. - намалението е близо 13 %. При лекарствен продукт от групата на Clopidogrel (за лечение на сърдечно съдови заболявания – инфаркт на миокарда) намалението е от 56,85 % - от 45 лв. – на 19 лв.

Намаление е регистрирано и в групата Budesonide (за лечение на астма и хронична обструктувна белодробна недостатъчност) – намалението е от 48,98% като старата цена от 70 лв. се намалява на 35, 84 лв.

Пълният списък с намалените цени на лекарствените продукти може да видите тук.

Досега при извършените служебни проверки на цените на лекарствата, комисията е регистрирала нови цени приблизително на 320 лекарствени продукта. При предишните служебни проверки на цените беше постигнато значително намаление като в групата на лекарствата за лечение на онкологични заболявания цената на флакон Trastuzumab от 1454 лв. беше намалена с 141 лв. като редукцията е с 10 на сто. При лекарството Lomustine новата цена е 130 лв. на опаковка при досегашна цена от 380 лв. или намаление в цената от 300 на сто.

Значително беше намалението и при Bortezomib – старата му цена от 2618 лв. вече е намалена с 317 лв. на флакон. При лекарството Pemetrexed цената спада с над 10 на сто – от 2817 лв. тя се намалява с 296 лв. за флакон. Друг изключително скъп медикамент Adalimumab има с 8 на сто по-ниска цена като старата му цена от 2467 лв. е намалена с 180 лв. за 2 флакона. 6 пъти беше намалена цената на лекарствения продукт Clopidogrel, използван в областта на кардиологията. Старата му цена от 70,73 лв. на опаковка е намалена на 12 лв. Проверките на Комисията по цени и реимбурсиране продължават. За цялата 2012 г. на проверка подлежат общо около 3200 лекарствени продукти.

Нарушенията

Изключително важно е тази комисия да продължи своята работа, защото това се отразява на средствата, които НЗОК отделя и пряко – в аптеките, посочи още Атанасова. Комисията работи от началото на тази година. В момента комисията се състои от представители на МЗ, НЗОК и МФ.

За периода от 1 януари 2012 г. до 31 юли 2012 г. Инспекторатът на Министерството на здравеопазването (МЗ) е извършил 16 проверки на лечебни заведения – 7, от които е по организацията на административната им дейност. Въз основа на събраната документация, са констатирани пропуски и нарушения в Търговския закон, Закона за финансовия управление и контрол в публичния сектор, Закон за обществените поръчки и др.

Най-много нарушения е имало в УМБАЛ "Царица Йоана" и Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания.

В Хематологията е констатирано нарушение на Закона за лечебните заведения като инспектората е установил, че там се експоатира едно кафене от служители на болницата. Това е абсолютно нарушение на закона, защото служители, който работят в едно лечебно заведение нямат право да извършват търговска дейност в него, посочи Десислава Атанасова.

След проверката на инспектората кафенето е инспектирано още от Агенцията за безопасност на храните и НАП, които също са установили множество нарушения, в следствие на което кафенето е затворено и са издадени актове за нарушения.

Сред другите нарушения на болницата са закупуване на автомобили, без провеждане на обществена поръчка на стойност 94 000 лева, доставки на хранителни продукти, без провеждане на конкурс за болницата.

Извършвани са разходи за строително-ремонтни дейности на лечебни заведения, които не са собственост на дружеството, а именно ремонт на помещение, ремонт на покрив и др.

От Инспектората са установили, че болницата е ползвала и отдавала под наем хотелски услуги, както на персонала, така и на лица, които са придружители на болните.

Всичко, което е констатирано като нарушения е изпратено на Агенцията за финансов контрол, тъй като от министерството само с актове не могат да установят мащаба на съответните нарушения.

Има нарушения и при правилата за дарения, като са се приемали дарения по фактури, без договори или не са били коректно оформени. Установени са нарушения в някои лечебни заведения и с гражданските договори на персонала.

Нарушения са установени и в УМБАЛСМ "Царица Йоанна”. Там са налице несъответствия на вътрешните правила за организация на дейността на лечебното заведение. Не са разработени процедури за системи за финансово управление и контрол.

Атанасова подчерта, че който не управлява съгласно правилата и не спазва финансовата дисциплина няма да заема ръководен пост. Като в това число включи и представителите на минситерството на здравеопазването, които участват във всеки един борд на лечебно заведение. По думите й те не са застраховани от смяна, ако не изпълняват правилно задълженията си.

Здравният министър припомни, че в университетската болница в Пловдив представителя на министерството вече е сменен.

Водещи

Най-четени