Още една причина да не пиете алкохол 29.08 | 14:15

Преди първа бременност се увеличава рискът от рак на гърдата

От Гергана Златкова

Младите жени, които консумират алкохол преди първата си  бременност, са с увеличен риск от рак на гърдата в сравнение с  онези, които за пръв път посягат към чашката, след като са били  бременни, сочат резултатите от изследване, цитирани от France Presse.

Предишни изследвания показаха, че употребата на алкохол в  годината, предхождаща бременността, увеличава риска от рак на  гърдата за жените Досега обаче не бе установено, че съществува  връзка между риска от рак на гърдата и периода между първата менструация и първата бременност.

Авторите на изследването  отбелязват, че през този период тъканите на гърдата са особено чувствителни към канцерогени. Учените, сред които Ин Лю от медицинския факултет в университета "Вашингтон" в Сейнт Луис, Мисури, анализирали медицински данни за 91 005 медсестри на възраст между 25 и 44 години, които не са били болни от рак и през 1989 г. попълнили  въпросник за консумацията си на алкохол и начина си на живот.  Здравословното им състояние било проследено до 2009 г. 

20,4 на сто от участничките заявили, че не са пили алкохол  през периода между първата си менструация и първата си  бременност, докато консумацията на алкохол на 3,8 на сто от участничките била умерена или голяма. През този 20-годишен  период били регистрирани 1609 случая на рак на гърдата и 970  случая на доброкачествени тумори на гърдата.

Оказало се, че употребата на алкохол между първата менструация и първата бременност е свързана с увеличен риск от рак на гърдата и доброкачествени тумори на гърдата, независимо каква е консумацията на алкохол след първата бременност.

Рискът нараства с увеличаването на изпитото количество алкохол през този период, отбелязват авторите на изследването.

Те констатирали също, че консумацията на алкохол след  първата бременност е свързана с повишен риск от рак на гърдата,  но не и от доброкачествени тумори на гърдата. 

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of the National Cancer Institute.

Водещи

Най-четени