Още на третия ден: Пръстовият отпечатък в болниците даде фира 03.11 | 11:17

НЗОК призна за срив в сървърите заради претрупване на данни, регистрацията на пациентите пак става с лична карта

От iNews.bg

В болниците отново се извиха опашки за прием след въвеждането на новата система за отчинане с пръстов идентификатор. Системата влезе официално в сила за цялата страна от 1 ноември, а на 3 ноември болниците се принудиха отново да регистрират пациентите си по стария начин заради огромните опашки от гневни болни, които рецепционистите не могат да обработят, съобщи бТВ.

Недоволни зрители сигнализираха, че в столичния онкодиспансер сутринта са се струпали 100 пациенти. Репортерска проверка пък установи, че опашката вече я няма, защото пациентите се обработват по добре познатия стар начин, т.е. без да им се иска пръстов отпечатък, а само срещу лична карта.

От Здравната каса коментираха, че в момента се извършва архивиране на данните на болниците и че до края на деня пациентите ще се приемат така.

Малко по-късно се разбра, че системата за регистриране в болниците официално е спряна временно от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) заради срив в сървърите. "Причината е, че в логовете на сървърите, които поддържат платформата, е постъпила повече информация, отколкото може да бъде обработена", съобщиха за Дарик от НЗОК.

Тази нощ системата е сигнализирала, че е препълнена и екип от фирмата, която я поддържа, e започнал да работи по отстраняването на проблема. Към настоящия момент пациентите могат да постъпват и да бъдат изписвани от лечебните заведения чрез лични карти. Очаква се проблемът да бъде решен до края на деня, допълват от пресцентъра на касата.

Новата регистрационна платформа стана задължителна при постъпване в болница от началото на този месец. По данни на здравната каса над 300 000 пациенти са се регистрирали посредством своя пръст, а отказалите да го направят били по-малко от 100 души.

 

 

В последните два дни новата регистрационна система доведе до пълен хаос в държавната болница в Бургас. Натрупаха се стотици недоволни пациенти пред регистрационните гишета, а извилите се пред тях опашки станаха две.

На ден през областната болница минават по над 100 болни за прием. Заедно със спешните случаи, струпването е голямо.

Причината за проблемите е, че болниците не разполагат с достатъчен брой устройства за пръстови отпечатъци, а и най-вероятно служителите на рецепцията още не са обучени добре на новата система.

Регистрирането с пръстов идентификатор в болниците бе въведено като основополагащ елемент от здравната реформа заради утвърдилата се порочна практика у нас на лечебните заведения, особено в частните болници, да източват милиарди годишно от Здравната каса чрез фалшиви клинични пътеки и пациенти-фантоми, както и с ненужни и скъпо струващи медицински процедури.

Водещи

Най-четени