Падналата на земята храна и правилото на 5-те секунди - да, ама не! 12.06 | 21:34

Храната, докоснала земята, изобщо не е безвредна, дори да е стояла 1 секунда

От Микаела Мохарамян

Всеки познава т.нар. "правило на 5-те секунди". Знаете: ако храната ви падне на земята или на пода, с нея всичко е наред, ако я вдигнете в рамките на 5 секунди.

Всеки поне веднъж си е казвал "Какво пък толкова... не са минали 5 секунди!", когато без да иска изпусне храната си на земята, макар че няма никакво научно доказателство за тази теория. 

Ще трябва да ви съобщим, че храната, докоснала земята, не е съвсем безопасна. И, да, за това вече има научни доказателства.

През 2003 година американската студентка Джилиан Кларк решава да изследва този "феномен" и да провери дали наистина пътешествието на хранителен продукт Х по земната повърхност няма последствия върху стомаха. Това се случва по време на стажа й в Университета в Илинойс.

Джилиан открила, че падналата на пода храна на секундата прихваща бактерията Ешерихия коли, ако повърхността е заразена с нея. А бактерии по земята – много! Младата американка направила още едно много интересно заключение – жените са много по-склонни да се възползват от правилото на 5-те на секунди, отколкото мъжете.

Прочетете останалaта част от статията на Kulinar.bg.

Водещи

Най-четени