Пазете децата! Грипът предпочита да покосява по-малките 23.01 | 17:13

В момента при доста деца има усложнения и бързо развиват пневмонии, алармира главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев

От Филипа Тодева

Една от особеностите на тазгодишния щам Калифорния (АH1N1) е, че предпочита детската и младежката възраст, предупреди главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

"Трябва да сме много внимателни, ако възникне усложнение на грипните симптоми при децата, и навреме да търсим лекарска помощ", каза той.

По думите му в момента има доста деца с усложнения. "Децата бързо развиват дихателна недостатъчност, бързо се стига до масивна вирусна пневмония, а това са опасни състояния и трябва да се лекуват под наблюдението на лекар", алармира специалистът.

Според него в някои от областите, които първи обявиха грипна епидемия, вероятно още в края на другата седмица ще започне сериозен спад на заболеваемостта и те ще излязат от епидемични стойности.

В същото време обаче други области ще влизат в грипна епидемия, така че картината в страната няма да е еднаква.

Д-р Кунчев отбеляза, че няма по-специфични мерки, които да предприемат възрастните и децата, за да се предпазят от вирус.

"Може да се опитаме да ги предпазим на по-ранен етап, тъй като и при децата, и при възрастните, е по-възможно да ги изолираме от среда, в която могат да хванат вируса. За един пенсионер, например да се предпазва от излизания и контакти точно тези една-две седмици, може да свърши работа, за да не се зарази", каза още той.

Водещи

Най-четени